Slijterij Drinks & Gifts is een zelfstandige slijterij in het hart van Krommenie. Eigenaresse Jolanda Buhrs is gediplomeerd vinoloog, liquorist en gespecialiseerd in wijn-spijs combinaties. Bij Drinks & Gifts vindt u wijnen van verschillende importeurs, verschillende bieren zoals echte speciaalbieren en een groot assortiment whisky’s. Ook voor likeuren, cognac, grappa’s, jenevers, port, relatiegeschenken én proeverijen bent u hier aan het juiste adres.
Jolanda is specialist in het maken van wijn-spijscombinaties. Ze heeft bij bijna elk recept in het boek 'Ode aan de Zaanse duivekater' een zalige combinatie bedacht.
Valdubon Cosecha
Voor bij de Spaanse Pincho’s van Groeneveld hebben wij gekozen voor Valdubon Cosecha uit Spanje. Deze Spaanse rode wijn heeft een diepe kersenrode kleur, heeft frisse aroma’s van aardbeien, pruimen en frambozen in de neus. In de smaak zijdeachtige rood fruit aroma’s, gevolgd door een lange afdronk. Gelegen in de bekende streek Ribera del Duero. Valdubón is uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde wijngaarden in de regio. De wijnen zijn krachtig elegant, gewaagd maar toch evenwichtig en fijn gestructureerd.
Moscato van Deakin Estate
Bij het recept van Astrid van der Meer hebben we voor een dessertwijn gekozen die niet zo zwaar is: een Moscato van Deakin Estate uit Australië, alcoholpercentage 6%. Lekkere zoete aanzet, met een aangename tinteling, verse druiven, een elegante, aangenaam zoete muskaatwijn, met lekker sap en vers fruit, maar ook frisse zuren na. In de neus ruik je wilde voorjaarsbloemen, lekker muskaat, een vleugje groene appel. Deze Moscato is elegant, verleidelijk en fris. Ook prima als aperitief, of leuk te combineren met vers fruit, fruitsalade.
Fresita
Bij het recept van Charlotte de Jong hebben wij gekozen voor Fresita. Deze heerlijke frisse, puur natuurlijke (geen toegevoegde kleur- en smaakstoffen!) rode mousserende wijn dankt zijn kleur en fruitige smaak aan de toevoeging van hand geplukte bosaardbeien uit Patagonië. Fresita (‘aardbei’ in het Spaans), is gemaakt voor elk moment van de dag. En door het lage alcoholpercentage (slechts 8%) kun je er gerust een extra glaasje van nemen. Fresita kan perfect worden ingezet als welkomstdrank of aperitief. En er kunnen verrukkelijke cocktails mee worden gemaakt!
Corterosso
Bij het prachtige recept van Mascha van Amesfoort van Castell hebben we gekozen voor een mooie Italiaanse witte wijn: Cortebianco. Een heerlijke witte wijn van het eiland Sicilië. Een fleurige uitgebalanceerde blend van de klassieke Grillo met Chardonnay. Goudgeel met een groene glans, in het glas, bloesem, peer, citrus en mango. Rijk aan smaak met een lange aangenaam droge afdronk. Serveren als heerlijke rijke genietwijn of bij gegrilde vissoorten, schaal- schelpdieren.
Dream wijn
Bij de wentelteefjes van Sabina hebben wij gekozen voor de feestelijke Dream wijn.
Dream Line Sparkling is de meest boeiende wijn van het moment. De enige schuimwijn die blijft bewegen. Pak uit met iets unieks waarmee je familie en vrienden wellicht zult verbazen. Deze gearomatiseerde mousserende wijn heeft een "metaal effect" in Rose, Vulcano/roodbrons, Glacier/zilver of Fortune/goud wanneer je er mee schudt, dit in combinatie met fijne bubbels, geeft een schitterende presentatie in het glas. Frisse smaken van citrus en witte bloemen, aangenaam zoet met evenwichtige zuren.
Een Spaanse mousserende, licht zoete wijn van 7%, die op elk moment van de dag gedronken kan worden.
Echeverria
Voor bij de Toost hebben we gekozen voor een Chileense wijn, Echeverria, gemaakt van de Carmenere
Prachtig donker paars van kleur. Dominant rijp rood fruit van zwarte bessen, kersen en frambozen, zwoel met een zacht kruidige afdronk. Modern gemaakte wijn, matig in tannine, geen hout rijping. In 2008 onderscheiden met de Trophy van beste Carmenère uit Chili.
Rueda
Bij het heerlijke recept van de Vijfde Smaak kiezen wij voor een mooie Rueda uit Spanje. Hierbij past een mooie, droge, frisse witte wijn.
Bodegas Rueda Pérez maakt zijn Rueda van 100% Verdejo druiven, die uitsluitend komen uit eigen wijngaarden. Hierdoor is de kwaliteit van deze Spaanse witte topwijn van begin tot eind gegarandeerd. De neus is dan ook karakteristiek Verdejo. Tropisch met ananas en perziktonen. De afdronk is vol en lang. Een fonkelende witte wijn met goudgele tonen en een zweem van groen. Deze wijn heeft de stuivende geur van net geknipte buxushaag, mango en perzik. De ronde smaakvolle afdronk is volledig in harmonie met de geur. Wij raden u aan deze wijn gekoeld te serveren als aperitief, past ook bij zeevis, sushi, rijst, pasta en diverse kazen. TIP: EN TEVENS EEN HEERLIJKE ASPERGEWIJN !!
Dry Muscat
Bij het recept van de Keuken In hebben we gekozen voor een Dry Muscat van Manoir Grignon. Deze complexe, frisse witte wijn past goed bij de diverse smaken van de wentelteefjes.
Het recept voor de hoge kwaliteit van de Manoir Grignon Muscat zijn: lage opbrengsten per hectare (25-30 hl.), oude stokken, zorgvuldig milieuvriendelijk beheer van de wijngaard, een strenge selecties tijdens de oogst en een gecontroleerde moderne vinificatie op lage temperatuur in RVS. De druiven van Manoir Grignon Muscat groeien in de wijngaarden rond Limoux en geven de duidelijk herkenbare Muscat geur van vlierbes. Opvallend elegante en verkwikkende muskaatwijn uit het franse zuiden met een heldere zuivere witgouden kleur. Explosief en toch ingetogen van smaak, kruiden, sappig en lichtvoetig breed, verkwikkend. De wijndrinker van nu is veeleisend en niet langer tevreden met doorsnee. Na het ontdekken van de “nieuwe wereld” is men op zoek naar nieuwe smaakverrassingen, een nieuw type wijn. Uitdagende en gloedvolle aroma's, een sappig mondgevoel, wijn gemaakt om direct te plezieren...
Manoir Grignon Pinot Noir
Voor bij het recept van de Toog hebben we gekozen voor een elegante rode wijn, die ook licht gekoeld gedronken kan worden.
Manoir Grignon Pinot Noir komt van de hoger gelegen wijngaarden rond Limoux, aan de voet van de Franse Pyreneeën. Hier is het relatief koeler en in combinatie met de kalkrijke bodem geeft het deze Bourgognedruif veel originaliteit. De gekoelde gisting zorgt voor een zuiver fruit en een prachtige steenrode, heldere kleur. Talmende aroma’s van rood fruit framboos, bosvruchten en wat kaneel. Alain Grignon geeft de wijn hiernaast ook nog een lichte hint hout, “vin légèrement boisé”. Deze Manoir Grignon Pinot Noir krijgt hierdoor een iets voller mondgevoel en een toets meer karakter. De wijndrinker van nu is veeleisend en niet langer tevreden met doorsnee. Na het ontdekken van de “nieuwe wereld” is men op zoek naar nieuwe smaakverrassingen, een nieuw type wijn. Uitdagende en gloedvolle aroma's, een sappig mondgevoel, wijn gemaakt om direct te plezieren...
Rode port
Bij het chocolade dessert van Intell hebben we gekozen voor een mooie rode port. Deze fluweelzachte, zwoele rode port gaat heel goed samen met chocola.
Late Bottled Vintageport (ook wel L.B.V. genoemd) is een portwijn gemaakt van druiven afkomstig van één oogstjaar. De L.B.V. 2009 heeft een volle neus van rijp zwart fruit, maar ook kruiden en specerijen. Uitstekende balans met aroma’s van hout en chocola.
Niepoort heeft een grote reputatie op het gebied van port. Dirk van der Niepoort, de eigenaar, gaf zijn porthuis op onnavolgbare wijze een eigen gezicht, met elegante ports, waarbij het accent ligt op het iets zoetere type met een perfecte zuurgraad. Dit resulteert in toegankelijke en bovenal zeer smakelijke portwijnen. Daarnaast is Dirk ervoor verantwoordelijk dat Niepoort tegenwoordig wereldberoemd is om zijn eigenzinnige droge tafelwijnen van absolute top-klasse.
Ventozela Vinho Verde
Bij het recept van André wijnhorst het ik gekozen voor de Ventozela Vinho Verde, een heerlijke frivole wijn, voor in de namiddag te borrelen met deze hartige kater.
Ventozela komt uit het noorden van Portugal regio Vinho Verde. In de sub-regio Vale do Ave bevindt zich een jong en modern wijnhuis genaamd Casal de Ventozela. Gekenmerkt door sterke tradities maakt dit wijnhuis sinds 1983 wijnen in de wijnstreek Vinho Verde, getekend door bergen en valleien.
Door de geografische ligging van de Ave-vallei, is het klimaat van deze regio sterk beïnvloed door de zeewind van de Atlantische Oceaan. Het zeer bijzondere microklimaat geeft deze wijnen een teken van lichtheid en fruitige, bloemige tonen met een volle smaakbeleving. Prachtige wijnen voor zomerse dagen, sprankelend en fruitig!
Deze witte Vinho Verde heeft verleidelijke citrus aroma's gecombineerd met exotische vruchten, bloemige tonen. Is fijn en elegant. Een blend van Loureiro 50%, Arintho 30%, Pederna 20%
Corterosso
Bij het gerecht van Hoop op d'Swarte Walvis hebben we gekozen voor onze Corterosso uit Italië.
Een wijn met body en heel veel smaak, wat goed bij dit prachtige gerecht zal passen.
De Sangiovese behoort tot de edelste druif van Italie en is verantwoordelijk voor een aantal van de grootste wijnen van Italie. Deze CORTEROSSO, komt uit Emilia Romagna aan de rivier de Rubicon, met als inspiratie de befaamde "Ripasso" wijnen. Wijn waarbij een derde gedeelte van de Sangiovese traditioneel vergist. Een derde krijgt een elegante houtopvoeding en nog een derde van de druiven wordt gedroogd waarmee later een tweede gisting wordt geforceerd. Dit geeft de wijn een enorm krachtige maar ook echte "fruitboost". Liefhebbers van een klassiek glas Italiaans kunnen met deze Trilogia di Corteviola, "betaalbaar", hun hart ophalen. De volle smaak is fluweel en toch krachtig met overduidelijk de hint naar de gedroogde druiven, het lichte eiken en de sappige confituur.