Duivekater (of Deuvekater zoals wij het in de Zaanstreek zeggen) is van oudsher een traditioneel feestbrood, dat al honderden jaren bekend staat als een echte lekkernij. Het recept is in al die jaren relatief onveranderd gebleven, maar de historie van de Duivekater is al zo oud dat veel ingrediënten met de tijd zijn mee gegaan. Het is een langgerekt ovaal, zoet witbrood. Zo, of met een laagje roomboter óverheerlijk.
De oorsprong van de Duivekater ligt in de Germaanse tijd waar het werd gebakken als offerbrood in de vorm van een schenkel ter vervanging van de echte vlees offers. Later werd de Duivekater gegeten om de geesten tevreden te stellen. In de loop van de jaren werden de Duivekaters zo lekker dat de mensen het aten als lekkernij in plaats van offerbrood.
Traditioneel werd de Duivekater gegeten met Pasen en rond de kerstdagen. De Duivekater werd dan 5 dagen oud gegeten in dunne plakken bij een warm kopje thee. Tegenwoordig wordt de Duivekater het hele jaar door gegeten, vers of traditioneel “oud”. Waarom? Omdat het nou eenmaal niet te versmaden is!
Een echte specialiteit van bakkerij Lex Brakenhoff!